COMENTARIU CRITIC

Arhitect, colaborator al Societății Comunale pentru Locuințe Eftine pentru care a semnat planurile de parcelare ale terenurilor care ulterior vor deveni Pcl. Cornescu și Pcl. Drumul la Tei (1922), Pcl. Verzișori (1922), extinzând totodată parcelările Drumul Sării (1921) și Raion (1920). Activitatea sa în cadrul Societății Comunale pentru Locuințe Eftine se suprapune cu cea a arh. Dimitrie Mohor, cei doi împărțindu-și responsabilitățile urbanistice, respectiv arhitecturale. Printre puținele proiecte de arhitectură pe care arh. Fr. Reiss le semnează, se numără locuințele tip B de pe strada Lupească (actuala Mihail Sebastian), probabil demolate ca urmare a restructurărilor masive din anii optzeci, acesta axându-se mai degrabă pe planurile de parcelare.
(Andrei Răzvan Voinea, 2016)
 


IMAGINI  BIOGRAFIE


  Activitate publică: afilieri, poziții administrative, comisii
  1920-1922 - Urbanist al Societății Comunale pentru Locuințe Eftine.
   


  PROIECTE


  PROIECTE REALIZATE

  Proiecte de urbanism și peisagistică
  1920 - Parcelarea Raion (a doua etapă). Fr. Reis a semnat atât planul de parcelare, cât și planurile anumitor tipuri executate în parcelare, în paralel cu activitatea lui D. Mohor. Parcelarea se întindea pe străzile Miletin, Vâlcov, Ismail (astăzi Rodiei, Chiparosului, în zona Piața Alba Iulia). Sistematizarea de la jumătatea anilor optzeci a afectat această parcelare, autoritățile demolând locuințele construite în această a doua etapă. Parcelarea fusese începută în 1914 de către Societatea Comunală pentru Locuințe Eftine pe terenul din strada Gura Lupului, însă s-a dezvoltat remarcabil abia după 1927.
  1921 - Parcelarea Drumul Sării (a doua etapă). Arh. Fr. Reiss a semnat planurile pentru cea de-a doua etapă a executării acestei parcelări, care consta în proiectarea a 10 locuințe duble, pe străzile Negel și Caranda și pe Lt. Nicolae Găină (planurile caselor erau semnate de arh. D. Mohor).
  1921-1922 - Parcelarea Lupească (a doua etapă). Parcelarea fusese proiectată încă din 1911 de către Societatea Comunală pentru Locuințe Eftine (arh. Ioan D. Trajanescu), însă dosarele din arhivele Primăriei demonstrează că a urmat o etapă ulterioară în care Societatea a revenit pe strada Lupească (actuala Mihail Sebastian) și a completat parcelarea cu o serie de locuințe tip B (semnate de Fr. Reiss) la numerele 66, 70, 72 și 74. În urma reconfigurării străzii din anii optzeci, acestea au fost demolate.
  1922 - Parcelările Cornescu și Drumul la Tei. Semnătura sa apare pe planul întocmit de Societatea Comunală pentru Locuințe Eftine – București pentru parcelarea terenului aflat pe Calea Floreasca, alături de cea a directorului din acea perioadă, N. Georgescu. Planul este datat mai 1922 și cuprinde atât terenul din Calea Floreasca, cât și cel din Drumul la Tei, reprezentând aplicarea principiului zonificării enunțat de ing. Cincinat Sfințescu și pus în practică în cadrul Planului de Sistematizare din 1921. Zonificarea însemna atribuirea unei funcții diverselor cartiere (locuințe ieftine, industriale, vile rezidențiale etc.) și acordarea autorizațiilor de construire pe baza acestor principii. Conform acestui plan, în zona Floreasca-Tei, urmau a se construi locuințe eftine pentru funcționarii de stat și muncitorimea bucureșteană. Planurile celor două parcelări înconjurau un teren pe care ulterior s-au construit complexul sportiv Dinamo. Inițial, cele două parcelări nu comunicau, strada de legătură fiind proiectată abia la începutul anilor cincizeci. Conform ing. C. Sfințescu, Parcelarea Cornescu avea o suprafață de 37.800 m.p., străzile ocupau 6450 m.p (17%) și era împărțită în 94 loturi de aprox. 330 mp, în timp ce Pcl. Drumul la Tei avea o suprafață mai extinsă (55.900 m.p.) din care 24% era destinată străzilor. În urma lotizării terenului, se obținuseră 97 de loturi de câte aprox. 200 m.p.
  1922 - Parcelarea Verzișori. Planul de parcelare (datat iunie 1922) este semnat de arh. Fr. Reiss, în timp ce locuințele din parcelare au fost semnate de arh. D. Mohor. Delimitată de străzile Aristizza Romanescu, Petre Liciu, Bd. Tăbăcari și str. Verzișori, parcelarea a fost proiectată de Societatea Comunală pentru Locuințe Eftine pentru funcționarii de stat și în epocă purta numele Cartierul Tăbăcarilor.
   
  Proiecte de arhitectură
  1933 - Imobilul A și Gh. Baloleanu, str. Dna Oltea 8. Casa a fost ridicată în Parcelarea Societății Comunale pentru Locuințe Eftine din  Drumul la Tei. Deși majoritatea planurilor din această parcelare au fost semnate de Ioan D. Trajanescu și Țărușanu, este posibil ca arhitectul să fi intervenit pentru extinderi, reparații etc.
  1933 - Imobilul G. Gherman, str. Radu de la Afumați 57.
   


  BIBLIOGRAFIE

  Surse primare:
  Arhivele PMB: Fond Tehnic: 245/1922, 331/1922, 331 /1922.

  Surse secundare:
  SFINȚESCU, Cincinat, „Societatea Comunală pentru Locuințe Eftine și realizările ei”, în: Revista Urbanismul, 1933.
  VOINEA, Andrei Răzvan, DOLGHIN Dana, Rubrica De locuit și povestit, 2012-2015, disponibil on-line http://atelier.liternet.ro/arhivarubricii/136/De-locuit-si-povestit.html
  Revista Urbanismul, 1933.